Klog, klogere, Watson #sbdk

IBM’s Watson er – indtil videre – kronen på værket indenfor kunstig intelligens og supercomputing. Watson er lagret med 4 terabyte data, hvilket svarer til indholdet af 200 millioner A4 sider – og så er den ikke engang forbundet til internettet. Men den har en hjerne på 16 terabyte!

Watson har fået sit første gennembrud – i underholdningsindustrien. Den stillede i februar måned op til en dyst i Jeopardy! på tv – og vandt overlegent over USAs bedste jeopardyspillere. Når Watson skal svare på et spørgsmål – eller som i Jeopardy! formulere et spørgsmål som svar – fortolker Watson først svaret og afsøger med lynets hast sin database, afvejer de mest sandsynlige match og svarer med det mest sandsynlige svar. Den kan ikke svare korrekt på alt – og til forskel fra andre computere ved den faktisk, hvad den ikke ved!

Bliver vi som medarbejdere udkonkurrerede af supercomputere? Ifølge professor Henrik Hautop Lund, bliver supercomputerne os ikke overlegne på menneskelig intelligens. Den store udfordring er nemlig at få computere til at blive i stand til at erfare og sanse, tilpasse sig forandringer i deres omgivelser og tænke kreativt af sig selv.

Er Watson så andet end et mediestunt? Ja, meget mere. Watsons sprog- og analytiske evner kan give stor værdi i mange forskellige brancher. IBM har fx netop underskrevet en kontrakt med et sygesikringsselskab, der vil bruge teknologien bag Watson til at stille lægefaglige diagnoser og foreslå behandlinger. Fordelen ved supercomputeren er, at den kan grave sig gennem den enorme medicinske litteratur og journaler meget hurtigt og foreslå mulige behandlingsformer hurtigere end mennesker.

Derfor håber forsikringsselskabet, at teknologien kan fungere som digital lægeassistent, der hjælper lægen med at finde den bedste behandling til patienten og samtidig reducerer omkostningerne til fortsat behandling.  Og alle steder, hvor der er store mængder ustruktureret information (e-mails, lovregler, manualer, policer, notater etc.), som skal danne baggrund for beslutninger, vil Watson-teknologien kunne hjælpe.

Hør meget mere om supercomputere vs. menneskehjerner på Smarter Business 2011, hvor hjerneforsker Peter Lund Madsen og undertegnede er på podiet. Læs mere her: http://www-01.ibm.com/software/dk/ibmsmarterbusiness2011/agenda.html

Se videoen “IBM and the Jeopardy Challenge” her

Læs mere om Watson her

Af Anders Quitzau, Innovationschef, IBM

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s